КМДА Київська міська державна адміністрація


6 лютого 2015

Близько 90% співробітників Київської міськдержадміністрації, Київради та РДА працюють у системі електронного документообігу

Cтаном на 31 грудня 2014 року близько 90% співробітників Київської міської ради, Київської міської державної адміністрації, районних в місті Києві державних адміністрацій є користувачами інформаційно-телекомунікаційної системи «Єдиний інформаційний простір територіальної громади міста Києва» (ІТС ЄІПК).

ІТС ЄІПК – це система електронного документообігу АСКОД, розробником якої є вітчизняна компанія. Із 1 січня 2013 року, після проведення робіт із адаптації програмного забезпечення АСКОД до вимог КМДА, система була впроваджена в секретаріаті Київради, структурних підрозділах Київської міської державної адміністрації (апараті, департаментах, управліннях, службах), у РДА, організаціях та підприємствах, що належать до комунальної власності міста.

В ІТС ЄІПК автоматизовано усі процеси діловодства (службова кореспонденція, звернення громадян, нормативно-розпорядчі документи, запити ЗМІ, публічна інформація, внутрішня кореспонденція), запроваджено електронно-цифровий підпис (ЕЦП) документів із застосуванням надійних засобів захисту.

Із 1 листопада 2014 року в ІТС ЄІПК запроваджено повний електронний документообіг, тобто у межах ІТС ЄІПК уся службова кореспонденція функціонує у вигляді електронних документів з ЕЦП, окрім вихідних документів, які надсилаються адресатам за межі системи.

Наразі близько 600 посадових осіб використовують ЕЦП для підписання документів у системі електронного документообігу. До системи підключено більше 563 абонентів та близько 4500 користувачів, у тому числі:

  • секретаріат Київської міської ради – 134 користувачі;
  • апарат КМДА – 311 користувачів;
  • структурні підрозділи КМДА – 1298 користувачів;
  • районні в місті Києві державні адміністрації – 1897 користувачів;
  • підприємства, установи та організації, що належать територіальній громаді міста – 797 користувачів.

Станом на 1 січня 2015 року база даних ІТС ЄІПК містить більше 1 754 000 реєстраційних карток документів.

ІТС ЄІПК інтегрована з офіційним веб-порталом КМДА  та в автоматичному режимі формує базу даних системи обліку публічної інформації.

Іншим важливим проектом Міської цільової програми розвитку електронного урядування в місті Києві на 2012-2014 роки, що сприяв підвищенню рівня об’єктивності та прозорості прийняття органами державної влади рішень, є створення інформаційно-телекомунікаційної системи «Єдиний веб-портал територіальної громади міста Києва» (ІТС ЄВП) - офіційного веб-порталу КМДА.

ІТС ЄВП розгорнуто на власному обладнанні, впроваджено комплексну систему захисту інформації. Розроблено шаблони для створення субвеб-сторінок структурних підрозділів КМДА, районних держадміністрацій, комунальних підприємств, закладів освіти та медичних закладів міста.

На виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» впроваджено систему обліку публічної інформації, яка є одним із розділів ІТС ЄВП. База даних системи формується в автоматичному режимі з документів, які реєструються у системі електронного документообігу КМДА. Документи, які не містять персональні дані, доступні для перегляду в системі обліку публічної інформації безпосередньо на офіційному сайті.

Також створена та функціонує інформаційна система «Громадське обговорення проектів нормативно-правових актів».

Одним із важливих розділів ІТС ЄВП є субвеб-сайт Контактного центру міста Києва, у рамках якого функціонує інтерактивна карта звернень громадян, а також карта відновлення комунальних послуг. Забезпечено можливість подання звернень громадянами із смартфонів, які працюють на ОС iOS та Android. 3980 мешканців міста є активними користувачами офіційного інтернет ресурсу Київської міської державної адміністрації і зареєструвалися у системі. Кожен охочий може не лише в електронному вигляді подати заяву, скаргу або пропозицію, і вона буде розглянута на рівні із традиційною подачею звернення, але і відслідковувати стан її виконання.

Постійно розширяється кількість субвеб-сторінок офіційного порталу Київської міської державної адміністрації та наповнення їх інформацією.

У подальшому розвиток електронного урядування міста планується здійснювати шляхом реалізації завдань Комплексної міської цільової програми з розвитку електронного урядування та технічного захисту інформації у місті Києві на 2015-2018 роки. Пріоритетними завданнями є: створення єдиного фінансового простору міста Києва (on-line бюджет), системи управління майновим комплексом територіальної громади міста Києва, впровадження інформаційних ресурсів «Доручення виборців», «Е-послуги», «Е-медицина», «Е-освіта» та інші.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.